Een blockchain is een (gedecentraliseerde) verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.

De blockchain is geen app en ook geen bedrijf. Het is een nieuwe manier om data op te slaan op het internet, op een veilige en betrouwbare wijze. De techniek kan gebruikt worden in combinatie met applicaties, betaalproviders, sociale netwerken en nog veel meer. Er is dan ook niet zoiets als één blockchain, er bestaan er meerdere. Door veel technische experts wordt de blockchain al vergeleken met de opkomst van het internet.

Om de informatie echter op te slaan moet ‘het netwerk’ deze gegevens bevestigen. Het netwerk bestaat uit verschillende computers, ook wel nodes genoemd. Zodra de nodes binnen een netwerk overeenstemming hebben bereikt wordt de informatie toegevoegd aan de blockchain. Dit gebeurt bij iedere transactie. Vanaf dat moment kan het niet meer worden aangepast of verwijderd, tenzij het hele netwerk hier weer over tot consensus zou komen.

Gegevens worden niet op een centrale database opgeslagen, zoals gebruikelijk is. In dit geval worden er verschillende kopieën van de data opgeslagen op verschillende plekken en computers (nodes). Dit wordt ook wel een peer to peer netwerk genoemd (p2p). Dit zorgt ervoor dat als een punt binnen het netwerk beschadigd is, de data nog steeds veilig bewaard blijft.

Bron: CryptoUniversity

 

Dit is de meest ingekorte eenvoudige uitleg die ik kon vinden en die gaan we binnenkort uitpluizen in Jip & Janneke-taal met concrete voorbeelden en toepassingen in de Duurzame Ontwikkelings Doelen. (SDG's)

 

Ik volgde onlangs een webinar (ENG-talig) van Fairfood waar het blockchainconcept TRACE werd uitgelegd; een ambitieus project! Kijk en luister zelf eens.